Flüt Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Cho®dSolo
Administrator
Administrator
Mesajlar: 3804
Kayıt: 07 Oca 2012, 01:00
DAW: Cubase Elements 8, StudioOne 3.0
Şehir: Düzce
Has thanked: 108 time
Been thanked: 34 time
İletişim:

Flüt Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Mesaj gönderen Cho®dSolo »

Flüt

Tarihi

Flüt çogu orkestra, topluluk ve nefesli gruplarinda soprano sesi veren enstrüman olarak kullanilmaktadir. Flütlerin büyük bir çogunlugu ****lden yapilmaktadir ve bir ucunda agizlik olan bir tüp seklindedir. Müzisyen flütü yatay olarak tutup agizlikta bulunan oval sekilli bir parçadan içeri üfler.
Ayni anda dügme denen tuslara basar. Bu tuslara basilip birakildikça flütte degisik tonlar olusturan delikler açilir. Do anahtarinda akort edilen orkestra flütü en popüler flüt türüdür ve 3 oktavlik bir ses genisligi vardir. Flüt ailesinin diger üyeleri, piccolo, alto flüt ve bas flütten ibarettir. Jean Pierre Rampal ve Aure Nicolet bu sazin ünlü solistlerindendir.

Bati Müzüginde en çok kullanilan sekliyle kullanilan flüt cinsi olan Yan Flüt’ün Çin’de M.Ö. 900 yilindan beri kullanildigi bilinmektedir. Flüt, Avrupa’ya 12. Yüzyil’da, öncelikle Almanca konusulan bölgeler olmak üzere, girmis ve ilk önceleri çogunlukla askeri bandolarda kullanilmistir. Alman Flütü isminin verilmesi bu zamana denk gelmektedir. Flüt daha sonra 16 ve 17. yy’da Oda müzüginde kullanilan bir enstrüman haline dönüsmeye baslamistir.


Bu ilk flütler, 6 parmak deliginden ibaret tek parçadan olusmaktaydi. Ancak 1600 lerde, flüt birbirine bagli 3 parçadan ibaret olarak yeniden tasarlanmistir. Asamali olarak, flüte daha fazla tus eklenmis ve orkestra parçalarinda yerini almaya baslamistir. 1800 lü yillarda 4 tuslu flüt en çok kullanilan türü olmakla beraber, 8 tuslusu da gelistirilmistir. Günümüzde,silindir seklinde, 13 veya daha fazla ton delikli ve basmali tuslu Bohemia Flüdü en çok kullanilan cinsidir.

karalp33
Yeni Üye
Yeni Üye
Mesajlar: 65
Kayıt: 26 Şub 2013, 00:06

Flüt Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Mesaj gönderen karalp33 »

Flüt sahnede çaldığım aletler arasında olduğu için birkaç teknik yazmak istedim.

Flüt çalımı hakkında insanlar zorluklarla karsılastıklarını söylediler herzaman bana.aslında çok basittir.bu basitliği sebebiyle kafa karıstırır.üzerinde birbok tus varmıs gibi görünür ancak durum bir gam içerisinde gam ın aldıgı notalara basmaktan ibaret.flüt çalımı için nota bilgisi şarttır,yada alaylı çalanlar için gamın gerektirdiği tus pozisyonunu bulmak.tabi üflemeli enstrumanlarda en zor iş iki oktav arası geçiştir.üfleme gam halledilebilir ancak oktav geçişlerinde iniş ve çıkıslarda tuslara tam hakimiyet söz konusu olmalıdır.flüt yaklasık 2,5 yada 3 oktav arasıdır.çünkü flütten flüte bu gam aralıgı değişir.iyi bir flütle sınırları zorlayablirsiniz.ancak tecrübe edilmesi gereken dil vurusları nefes egzersizleriyle birlikte flütün bütün tusları kapalıyken en az 30 yada 35 sn üflemeniz yapacağınız armonilere 3lü seslere çok yardım eder.flütün bir parazodi düzeni vardır.tek tek nota basmak yerine bir bütün olarak çalınır.bütün flütler mi gam(karar) üzerindedir.ve bütün kararlar transpoze edilebilir.en rahat çalınan mi ve re kararlardır.eğer alaylı çalıyorsanız,ve duydugunuz her melodiyi anında çalabiliyorsanız üfleme engelinden sonra bütün şarkıları tiz yaza pes çalabilirsiniz.diğer tonlar müzik bilginize kalıyor.en karmaşık ton fa diyezdir.ve tam bir mantıksızlık hakimdir.

flüt için tavsiye ettiğim yıllardır kendimde kullandıgım yamaha 211 yfl dir.diğer flütlerin kullanım süresi 3 - 4 ayı aşmaz.güderiler temizliği bakımı çok çok önemlidir.bir şarkı bile calsanız ertesi gün temizlenmeyecek enstrumanlardandır.ne kadar iyi bakarsanız ve nazik olursanız o kadar güzel çalımı ve sesi kaliteli olur.

flüt cardioid mikrofon kullanarak kaydedilir.flütün kaydında en büyük etken mikrofonlamadır.şayet mikrofona direk gelecek şekilde mikrofonlama yapılırsa duyduğunuz ses sadece nefes sesi olacaktır.mikrofon flütten 25-30 cm uzakta ve flütten 5 cm yukarda olması gerekir.böylece artık nefes sesi duymayacak ve güzel bir kayıt yapmış olacaksınız.

En son karalp33 tarafından 08 Kas 2013, 23:50 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Cevapla

“Tuşlu / Nefesli / Vurmalı Enstrumanlar Forumu” sayfasına dön