Tek Çekirdek Kullanımı Sorunu

Tüm DAW yazılımları ipucu ve kısayolları bu başlık altında paylaşabilirsiniz.


Cevapla
otante
Mesajlar: 29
Kayıt: 15 Oca 2017, 13:43

Tek Çekirdek Kullanımı Sorunu

Mesaj gönderen otante »

Cubase Elements, Wavelab Elements, Sound Forge, Reaper, Pro Tool HD yazılımlarında timestretch gibi bir efekt offline olarak uygulandığında CPU'nun sadece bir çekirdeğini kullanıyorlar. Bu yüzden 4 çekirdekli bir CPU'da bu yazılımların hiç biri %30-40 seviyelerinin üzerinde CPU kullanmıyor. Offline efekt uygulandığında CPU'nun tüm çekirdeklerini kullanan bir yazılım var mı ?

otante
Mesajlar: 29
Kayıt: 15 Oca 2017, 13:43

Tek Çekirdek Kullanımı Sorunu

Mesaj gönderen otante »

Izotope RX 6 Trial versiyonda batch process'e izin vermiyor bu yüzden deneyemedim fakat diğer işlemlerde tek çekirdek kullanıyor. Batch process'de tek bir dosya için bunu destekleyeceğini sanmıyorum ancak 4-5 job sıralanmışsa belki o zaman birden çok işlemi aynı anda gerçekleştirip CPU'nun %100'ünü kullanıyordur. Benim sorunum ise tek işlemde CPU'yu %100 kullandırmak.

tezcankoray
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 2224
Kayıt: 17 Şub 2014, 12:18
DAW: Studio One 4.5
Has thanked: 32 time
Been thanked: 16 time
İletişim:

Tek Çekirdek Kullanımı Sorunu

Mesaj gönderen tezcankoray »

PC dünyasında işlemci hızları aldı başını gidiyor ama diğer giriş çıkış birimlerinin okuma/yazma hızları henüz bu seviyede değil. Önemli olan optimum bir şekilde performans sağlamak.

CPU'nun %100de çalışması iyi birşey değildir ki niye böyle birşey istiyorsunuz? Sonsuz döngüye giren, ya da bir şekilde hatalı işlem yapan bir uygulama/program olmadığı sürece işlemci %100 çalışmaz zaten.
Ilk paragrafta bahsettiğim diğer birimler nedeniyle de CPU %100 çalışma gereği duymuyor genel olarak. Sizin işlemlerinizde CPU %40 ile çalışarak halledebiliyorsa bu iyi birşeydir, gayet yeterli demek ki. Zaten işlemcilerin çalışma mantığında, zaman bölmeli çalışma algoritması vardır, bir iş verdiğiniz zaman harala gürele onu yapmaz, dışarıdan gelen istekleri parçalar halinde işler. Bu parçalar zaman parçalarıdır aslında. Yapılacak işler sıraya konulur ve bir sana, bir bana, bir ona şeklinde sırayla döngü şeklinde işlenir. Mesela belleğe bir veri yazılacak, 100 parçaya böldü diyelim, ilk parçayı yazmak için işlemini yapar ve belleğin işini bitirmesini beklerken diğer işlere bakar. Başka iş yoksa idle dediğimiz boşta bekler. %100 çalışması demek, bu işlere yetişemiyor olması demektir... illa ki bu duruma erişmek istiyorsanız eski bir işlemci kullanın :)

Tek ve çok çekirdek mevzusu da aynı şekilde aslında, tek çekirdek yetişmiyorsa diğer çekirdekler devreye girer genel olarak. Eser hocamın da bahsettiği gibi bu sadece uygulamaya bağlı birşey değil, işletim sistemiyle de alakalı. Ne zaman kaç çekirdeğin devreye gireceğine karar veren algoritma.

Tabi ki uygulama tarafında bazı düzenlemeler yapılarak birden fazla çekirdek kullanılması tetiklenebilir. Ama eğer gerçekten gerek var ise...

Saygılar,
Tezcan

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Studio One 4.5 | Focusrite 2i2 | Yamaha MOX6 | Rode NT1-A | ATH-M50x

Souncloud: https://soundcloud.com/tezcan-3/
YouTube: https://www.youtube.com/c/TezcanKoray
Instagram: https://www.instagram.com/tezcan.koray/
al2
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 743
Kayıt: 06 Oca 2012, 21:24

Tek Çekirdek Kullanımı Sorunu

Mesaj gönderen al2 »

%100 çalışsa donar zaten bilgisayarınız. %90 da dahi yanıt vermeme problemi başlar.

http://soundcloud.com/al2yxl
Kara Deryalarda Bir Fenersin

otante
Mesajlar: 29
Kayıt: 15 Oca 2017, 13:43

Tek Çekirdek Kullanımı Sorunu

Mesaj gönderen otante »

64 bit çalışan DAW ve ya editing yazılımları zaten multithreading destekliyor yani Cubase'de Arturia Matrix 12, Waves Codex gibi yüksek CPU kullanan 4-5 plugin kullandığımda CPU'da %100'leri görmem mümkün çünkü her plugin ayrı bir process olduğundan tüm çekirdekler kullanılıyor. Bir Apple düşmanı olduğumdan OSX kullanmam mümkün değil fakat mimarisi farklı olduğundan yazılımların OSX versiyonları farklı çalışabilir. Bahsettiğim sorun WinRAR'da dosya extract yaparken ve ya Kontakt'da file conversion yaparken de var. Bunun sorumlusu Windows değil bu yazılımları yazanlar çünkü Autodesk Maya ve ya Adobe After Effects gibi yazılımlarda encode, render gibi işlemlerde CPU %100 seviyelerinde kullanılabiliyor.

Timestretch işleminin süresi seçilen algoritmayla ve ses dosyalarının süresiyle orantılı olarak yükseldiğinden 1 saatlik ses dosyasının stretch işlemi 2-3dk da sürebilir 10-20dk da sürebilir. Elimde işlemci gücü varken gereksiz yere zaman kaybetmek benim için bir problem.

CPU'nun %100 çalışması mümkün olan en yüksek seviyede kullanımı anlamına geliyor ve bu genelde %98-100 civarıdır. CPU'nun %30-40 çalışması iyi değil kötüdür çünkü bu yazılımın CPU'nun tek çekirdeğini kullandığını ve diğer çekirdekleri kullanamadığını gösterir. Yazılımlardaki çekirdek kullanımını farklı olarak biliyorum, eğer yazılım çok çekirdek destekliyorsa ve birden çok process aynı anda çalışıyorsa yüksek işlem gücü gerektirmeyen bir process olduğunda tüm çekirdekleri düşük seviyelerde kullanır, biri %100 olduğunda diğerine geçmez. (böyle bir şey varsa hiç duymadım)

%100'de donma, takılma vs. eski CPU'lara ve işletim sistemlerine has bir konu. Win 10 x64, 4 çekirdekli CPU'da 3D render alırken sürekli %99-100 civarları CPU kullanımı olurken aynı anda takılmadan 1080p video izleyebiliyorum. Bu konu sadece CPU ile değil process'lerin öncelik derecesi ile de alakalı, genelde yüksek CPU ihtiyacı olan işlem yapan yazılımlar CPU'yu düşük öncelikli kullanacak şekilde ayarlıdır bu sayede başka bir process CPU kullandığında öncelik onlara verilir.

Seyit ÖZTÜRK
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 1035
Kayıt: 11 May 2015, 02:50
Has thanked: 13 time
Been thanked: 21 time

Tek Çekirdek Kullanımı Sorunu

Mesaj gönderen Seyit ÖZTÜRK »

Bu durum windowstan degil , daha ziyade pluginleri ve dawları yazan yazılımcıların yazdıgı ilk katman kodlarından kaynaklı.

Cevapla

“DAW İpuçları” sayfasına dön