Dynaudio LYD 8 Near Field Referance Monitor İzlenimler

Cevapla
Ömer Kadaifçioğlu
Mesajlar: 14
Kayıt: 19 May 2020, 15:19
DAW: Cubase pro 10 - Pro Tools 12.5 HD - Wavelab10 - Sequoia 15 - Samplitude Pro X5
Şehir: İzmir
Has thanked: 12 time
Been thanked: 18 time
İletişim:

Dynaudio LYD 8 Near Field Referance Monitor İzlenimler

Mesaj gönderen Ömer Kadaifçioğlu »

Resim

Merhaba Müzikteknolojileri ailesi bu yazımda sizlere epeydir tecrübe ettiğim Dynaudio LYD8 ler hakkında bilgi vermeye çalışacağım.LYD 8' ler studioma girdiği ve çalıştığı andan itibaren ilk saniye itibariyle duyduğum ilk şey oldukça sıkı (tight) lokum kıvamında altlar duydum.Class D anfi katı bulunuyor (bir çok 8'' pmc'ler de de class d var ekbilgi) eski serilerde analog crossover bulunurken analog componentlerin makyajlı soundu yerine bu kez dsp crossovera geçiş yaptı Dynaudio ve crossover pointleride değiştirildi. Bu monitorler 4.0khz sonrası crossover atlıyor.Monitorün ön tarafında bass reflex deliği adına hiçbir yol yok.Ön taraf tamamen kapalı,arka tarafta ise üst kısımda minnacık bir reflex yolu bulunuyor ama duyduğum dinlediğim diğer bass reflexli monitorlerden çok farklı tınlıyor (iyi yönde) oda kalibrasyonu için bir FREE birde WALL diye 2 ayrı seçim anahtarı bulunuyor eğer monitorlerin arkası duvarlara fazla yakınsa WALL moduna monitorü alarak early reflectionu yokedebiliyorsunuz ve arka reflex yolu iptal oluyor.Ama bence yinede o düğmeye gerek kalmadan doğru düzgün control roomlarınızın akustiğini önceden halledin..

Monitorün genel duyumu açısından Dark-Notr ve Bright olmak üzere karanlık-kapalı - notr ve parlak diye 3 ayrı duyum seçeneği bir switch vasıtasıyla bu 3 moddan birini tercih etmek mümkün yine aynı şekilde 50 hz subbass bölgeyi duyurmak yada duyurmamakla ilgili 3 ayrı ayar daha bulunuyor. Arzu edilirse SUB bölgeyi tamamen kapatmak mümkün yine 1 switch ile. Event XL8 lerden bu monitorlere geçiş yaptığımda ilk hafta içinde farkettiğim diğer bir ayrıntı ise modern bir sounda sahip kesinlikle günümüz soundu çalıyor monitor eventler lyd8 ler karşısında adeta retro veya vintage tınlıyor diyebilecek duruma düşürdü kulaklarımı.

LYD8 lerin bir diğer güzel özelliğide auto bypass özellliği monitor 5 dk kullanılmazsa otomatik olarak kendini bypass'a alıyor ve müzikal herhangi bir sinyal gelene kadar bypassta kalıyor ve 0.05 w güç tüketiyor o an. Sİnyal monitore kavuştuğunda ise monitorler tekrar aktif hale geçiyor. Böylece on off derdi kalmıyor power düğmesi aç kapa sıkıntısına gerek kalmıyor.Özellikle dar studiolarda konumlandırılan monitorler açısından böylesine insan konforuna yönelik düşünce oldukça sahibini mutlu ediyor.

Hoparlorlerin genel duyumundan oldukça memnunum, son 15 20 yılda studioma giren 6.cı monitor oluyor kendisi hi-fi ler ve bir çok referanslarım sonrası son durak diyebilirim şuan için.Mid bölgede oldukça çamur diyebileceğimiz aralıkları çok iyi duyuruyor,en sağır kulaktan dahi kaçmıycak çamurları duyabiliyorsunuz bu monitorler ile,hi midleride o complexin içinde bariz duyabiliyorsunuz,air bölge hiçte cazgır azgın parlaklıklarda değil gayet sakin cevap veren bir Air var alette.Monitorden gelen reverb anlaşılırlığıda oldukça fresh anlaşılır tınlıyor.( bu konunun dahada detaylandırılması kullandığınız ADDA ve kablo kalitesinede bağlı bunuda ek bilgi olarak yazalım) Şahsen tatmin oldum ben.Eşkenar açılı üçgeni doğru kurduysanız bu monitorlerle soundun,sahanın tam ortasında olduğunuzu size fazlasıyla hissettiriyor. Yeteri miktarda sweetspotu yakalamış bir akustik odamda 4.75 metreye 3.70 m control room'umda odayı dikine kullanarak sağ ve sol duvarlardan eşit mesafe kalacak şekilde konumlandırmayı yaptım ve birer hi-fi stand üzerinde 4 adet kavçuk toplu iğne başı temasında hoparlorler yerden ve temas noktasından konumlandırılmış bulunuyor. Böyle bir odada sonorworks referance4 gibi bir kalibrator ile monitorü kalibre etme ihtiyacı bile hissetmedim.

Cevapla

“Ömer Kadaifçioğlu” sayfasına dön