Sevgili Murat Kardeşimizin çok güzel bir Türk Halk Müziği bestesini affına sığınarak armonize etmeye çalıştım. Açıkçası ilk defa bir Türk Halk müziği eserini armonize etmeyi denedim. Özelikle bağlamada vuran türk müziğine has sesler için biraz zor bir durum. Çünkü batı müziğinde iki sesin tam arası. Ama kendimce bir yol buldum. Özellikle THM'ne gönül vermiş üstadların akor geçişlerini dinlemesini isterim. Beğenmediğiniz yerler varsa armonik olarak lütfen paylaşın. Açıkçası THM konusunda bilgi seviyem çok iyi değil. Bu sebeple BAtı müziği kriterlerine uyarak armoni yaptım mecburen.
1. Murat kardeşimin armonik olarak şarkısı C Dorian mode. Yani klasik bildiğiniz major-minor değil. O yüzden biraz anlatması karışık bir durum.
2. Şarkıyı armonize ederken aynı melodinin gittiği yerde bile farklı akorlar kullandım. Amaç aynı melodiyi farklı yollarlada armonize yapılabileceğini anlatmaktı.
3. Aslında sadece vokalin üstüne akor çalıp kaydedecektim. Fakat dayanamadım, Bas için Çello, akorları desteklemesi için davul ve piano ekledim.
4. Birde mix için açıkçası uğraşmadım. Bunun sebebide akorları ve bası özellikle net duyulsun diye biraz açtım. Hani vokal gibi akor oldu, asıl amaç akor gidişatını duymak olduğu için böyle bir yola başvurdum. O yüzden akorun fazlalığı biraz açıkçası kulağı tırmalıyor ama vokal ile uyumunu test edebilmeniz için böyle yapmak zorunda kaldım.
5. Birde dayanamadım intro yaptım, özellikle de intro kısmında farklı armonik yürüyüşü olan akorlar kullandım.
Türk Halk Müziği üstadlarımızdan özellikle bağlamalı bölümlerde gelen armoni yürüyüşleri konusunda fikirlerini yorumlarını bekliyorum.
Bir sonraki paylaşım ise armonizasyon olarak nasıl yaptığımı anlatmak olacak. İyi dinlemeler.
Sadece Üyeler Linkleri Görebilir...