Herkese selamlar.Forumda yeniyim umarım doğru yere açmışımdır başlığı.Kayıt işine yeni başladım.Yamaha dijital piyanom var ve çaldıklarımı güzel bir ses kalitesinde kaydetmek,paylaşmak istiyorum.Bu başlığı açmadan önce yerli yabancı bir çok forumu günlerce araştırdım ancak sorunlarımı çözemedim.Hem sorunumu çözmek hem de benim gibi bu tarz sorun yaşayanlar olduğunda paylaşılan şeylerin kalıcı olması için bu başlığı açmaya karar verdim.
(öncesinde nasıl olması gerektiği tartışılmış sanırım ama bulamadım başlığı)
Roland duo capture ex ses kartım var ancak referans monitörüm yok,almak için para biriktiriyorum.Piyanonun stereo çıkışından aldığım tonu sevemedim o yüzden VST olarak addictive keys kurdum, piyanoyu midi olarak usb'den bilgisayara bağlayıp, Studio one ile kayıt alıyorum.Sorularım;
1-Kaydın -17 -15 dB civarında olması gerektiğini okudum ancak böyle kaydedip export edince ses seviyesi çok düşük geliyor.Solo piyano kaydında da bu kurala uymalı mıyım? (0 dB'e yakın kaydedince bilgisayardan gelen ses fena değil ancak telefon hoparlöründen dinlediğim zaman ses çok cızırtılı ve kalitesiz geliyor)
2-Sesi artırmam gerekiyorsa bunu VST arayüzündeki master volume'dan mı yapmalıyım yoksa -17 dB'de kaydedip compressor ile mi halletmeliyim?
3-Compressor,Limiter kullanmama gerek var mı bu tarz bir kayıt için?
4-EQ ile istenmeyen frekansları kesmem gerekiyor sanırım ancak 100 Hz- 1 kHz arasında neredeyse tüm frekanslarda çınlama ve uğultu duyuyorum bu 2+1 ses sistemi kullandığım için mi oluyor?
Tüm bunların dışında verebileceğiniz öneri ve tavsiyelerin hepsine ihtiyacım var.Yardımcı olmaya çalışan herkese şimdiden teşekkürler.
Çözüldü Edit:Bu süreçte öğrendiklerimi özetlemek istiyorum belki birilerinin işine yarar;
Öncelikle mükemmele ulaşamayacağınızı, bir noktadan sonra işin kişisel zevklere gireceğinin farkına varın.
Referans olarak kulağınıza güvenebilirsiniz.Bir şeyler kulağınıza yanlış geliyorsa muhtemelen yanlıştır.
Dijital piyanomun marka modeli Yamaha YDP-S51 çıkış olarak stereo kulaklık çıkışı bulunuyor.İkinci sayfada önerilen stereo to mono jak kablosunu kullanarak ses kartımın çıkışlarına takarak kayıt aldım.Kanalları 'peak' yapmayacak şekilde ve orta C notasını; sağ ve soldan eşit ses verecek şekilde kullandığım DAW'dan kontrol ederek yükselttim.Solo piyano kaydı yaptığım için ses seviyesini ayarlamakta özgür hissettim ve clipping olmayacak şekilde inputtan ses seviyesini yükselttim. (-6dB 0dB arasına kadar).Piyanonuzdan aldığınız sesten memnun değilseniz ve eğer varsa midi bağlantısıyla bilgisayara bağladıktan sonra VST açıp o şekilde kaydedebilirsiniz. Bu forumda yardımcı olan herkese tekrardan teşekkürler.