Bu forumda özellikle yeni olup nereden başlayamayacağını bilmeyen arkadaşlara yol göstermesi maksadıyla böyle bir başlık açtım. Her dalda yapılmış o kadar çok vst enstruman yada plug in var ki bu vst işlerine merak sarıp en gerçeğe yakın sanal enstrumanları bulmaya çalışan arkadaşlarımıza yol göstermesi, ışık tutması için size önerdiğim plug in isimlerini bir kaç cümle ile açıklayacağım.
Öncelikle piano ile başlayalım. (Sıralama rastgeledir.)
1. XNL Addictive Keys ( Ram dostu bir plug indir. Kullanması kolaydır. Ses kalitesi iyidir.)
2. Toontrack Ez Keys (Ses kalitesinden ziyade midi olarak akor yazabileceğiniz muhteşem bir yazılımdır. Hatta basit olarak bas bile yazabilirsiniz. Mutlaka deneyin. İsviçre çakısı gibi bir plug in)
3. NAtive İnstruments Mavericks Kontakt (Çok güzel mixlenmiş piano sesleri vardır. Biraz ram yer )
4. Native İnstruments Alicia Keys Kontakt (Çok yumuşak özellikle pop piano için bir sound vardır.)
5.. Native İnstruments Session Keys (Elektrik ve Grand Piano) (İçinde hazır piano arpeg ve ritmleride var. Çok pratik ve güzel. Tavsiye ederim.)
Sıra gitarda
1. Ample Sounds (Hem gitar sesi hemde ritm atma özelliği ile çok iyi vst.dir. Kullanması özellikle ritm yazması zordu. İkinci versiyonunda bunu çözmüşler. Hazır ritm presetleri var. Fakat bazen ritmleri tam olarak oturmuyor şarkıya. )
2. Native İnstruments Strummed Acoustic Kontakt (Gerçekten ritm gitar olarak yapılmış tartışmasız en iyi vst. Fakat hali hazır ritm sayısı az ve kendiniz ritm yazamıyorsunuz.)
3. Real Guitar, Real Pc vb. (Belkide yapılmış ilk gitar vst.si, ritm sayısı 1000 den fazla. Ama ses kalitesi biraz düşük bir de çok ritm var ama çoğu kullanışlı değil. Yinede iyi bir altarnatif.
4. İlya Efimov Gitar Kontakt ( Bu plug in biraz ram canavarı. Ama ses kalitesi ve ritm olarak en başarılardan biri. Bence tek eksiği volume dengesi. Ritm atarken bir anda sesde çatlamalar dalgalanmalar oluyor. Presetlere elle müdahale edip ses dengesini oturtursanız çok iyi işler çıkarır.)
Sıra Stringslerde
1. Native İnstruments Action Strings (Adından da belli olduğu gibi özellikle hareketli ritm tarzı strings yazmak için yapılmış çok iyi bir vst.
2. Cinematic Strings (Özellikle film müziği tarzı muziklerde kullanmak için müthiş güzel bir vst. Yanlız ram canavarı resmen. Ben keman kısmını değil özellikle full strings seslerine bayılıyorum.)
3. LA Strings Kontakt (Türk müziğine ses rengi olarak daha yakın bir strings. Piyasada çok tutuluyor.)
4. 8dio Adagio Violins (Müthiş yumuşak bir sound var. Ben çok beğeniyorum.)
5. Spitfire Audio Strings (Denemeye bile kalkmayın SSD hardisk yoksa. Ama varsa tadından yenmez bence en iyi Strings)
Sıra nefeslilerde
1. Chris Hein ses bankaları (Kullanması kolay ve özellikle saksafon sesleri çok iyi)
2. Native İnstruments Session Horns Pro (İşte nefeslerin prensi. İçinde hem solo enstruman barındırıyor. Hemde kısa melodik olarak güzel phrase var.)
3. Mojo Horns (Ram olarak biraz kasar bilgisayarı. Ama solo sesleri çok güzeldir.
4. Orchestral Tools Berlin Woodwinds (Çok güzel sesler var ama bilgisayarı ram olarakda yorar. Çokda yer kaplar. Tercih sizin)
Son olarakda piyasada en çok tululan vsti sythnsizer
1. Sylenth (Binlerce ses bankası yapılmış tartışmasız hala bir numara)
2. Massive (Oda bir efsane. Çok tutuluyor.
3. U-He Zebra ile Diva
4. Yeni çıktı Serum diye bir vsti. Şu an sylenth tahtını sallamaya başladı.
5. Birde benim favorim Alchemy.
Arkadaşlar. Daha aklıma gelen yazılabilecek onlarca plug in var ama ilk başlayanlara yol göstermek amacı ile en çok tercih edilen ve pratik olanları paylaşmaya çalıştım. Mutlaka ustalardan aklına gelip bu listeye ekleyecek kişiler olacaktır. Gerçi Mehmet Abi bu vst listesini görünce kesin saydırmıştır ama ne yapalım Mehmet Abi, evde canlı enstruman varda biz mi çalmadık. Tabiki eğer zamanınız ve çalabilecek kabiliyetiniz varsa canlı enstruman kaydetmek kadar dünyada müzisyenleri orgazma ulaştıran başka bir mutluluk yoktur. Sevgilerimle.