Öncelikle herkese selamlar arkadaşlar.
Bir kaç senedir amatör olarak müzikle ilgileniyorum. Kafamda kayıt için fikirler oluşmaya başladığından beri de müzik kayıt ve prodüksiyon işlerini öğrenmeye çalışıyorum. İşin sancılı kısmını atlattığımı düşünüyorum. Bir takım terimleri (daw, comp, eq vs.) teorik olarak olarak öğrendim/öğreniyorum.İlk olarak DAW'da sahne grubumuz için altyapı hazırlayarak bu işlere giriştim ve şu an belli bir seviyeye geldim.
Şu zamana kadar ASIO4ALL arayüzünü kullanarak kayıt yaptım. Ama artık enstruman ve en önemlisi vokal de kaydetmek istiyorum.
Yakın zamanda bir ses kartı ve mikrofon alacağım. Daha önce arkadaşımdan ödünç aldığım UR22 ve MXL 990 ile bir süre çalışma fırsatı buldum.Giriş seviyesi bir setup fakat bende oldukça acemiyim:)
Vokal kaydederken uygun gain seviyesini yakaladığım noktada beni rahatsız eden bir noise ile karşılaştım. İnternette araştırınca bunun ses kartının dahili preamp'ından kaynaklandığını ve harici bir mic preamp'ı ile çözülebileceğini okudum. (Burada evdeki elektrik akımından oluşan artefaktları göz ardı ederek konuşuyorum)
**Yeni başlayan birisi için Ses Kartı + Mikrofon + Mic Preamp setup u sizce gerekli bir şey midir ?
**Yoksa preamp a vereceğim parayı diğer iki bileşene mi kanalize etmeliyim ?
**İkinci elde 400 - 500 liraya mic preampları var. Gözden çıkarabileceğim bir miktar.
Fakat asıl soru şu ; Gerçekten gerekli mi ? Ya da bana ne gibi fayda sağlayabilir ?
Bu yazdıklarımda yanlış bir bilgi var ise lütfen düzeltin , bana iyilik yapmış olursunuz :)
Bu arada müzikteknolojileri için bir türk forumunda olmak güzel :)
Şimdiden teşekkürler.