Kuzenimin aldığı amatör kayıtları kendimce düzenliyorum. Kuzenim hazır altyapı kullanıyor. Haliyle sadece vokale müdahalelerde bulunabiliyorum. Buna rağmen ses farklı kaynaklarda değişim gösteriyor.
Örneğin bilgisayarda kulaklıkla dinlerken fena değilmiş gibi geliyor, mp3'e kulaklığımı takıp dinliyorum baslar vokali eziyor adeta. Hoparlörden dinliyorum vokaller fazla açıkmış hissi veriyor. Ses kartının kulaklık çıkışından dinlediğimdeyse yine farklı bir sonuç alıyorum....
Hoparlörden aldığım duyuma göre vokali kısmaya kalksam, mp3 oynatıcıdan dinlerken bu kez vokal hepten geri de kalacak. Mp3 oynatıcıyı referans alsam ve vokali açsam bu kez hoparlörden dinlediğim zaman vokaller çok önde gelecek. Sadece vokal kaydının bile bu denli değişim göstermesi çok acayip geliyor. Halbuki aynı sistemlerde başka bir şarkı dinlediğimde, ne mp3'te baslar vokali eziyor, ne hoparlörde vokaller çok açıkmış gibi geliyor. Tabiki ev ortamında alınan bir kayıtla piyasaya çıkmış parçalara kafa tutmuyorum. Tutulamaz da zaten. Ancak basitçe alınan vokal kaydında bile birçok sorun yaşanıyor dediğim gibi.
İmzamda bulunan iki ekipmanı başkaları kullanınca gayet güzel şeyler çıkabiliyor halbuki. Kayıt esnasında muazzam performans mı gösteriyorlar? Onlarda basitçe 3-5 kanal kayıt alıyor. Anlamadım.![]()